Gebitreinigen gebit en verzorging: tanden poetsen, tandplak verwijderen, tandenborstel, tandplakverklikker, goed poetsen, gebruik indien nodig mondwater met fluoride, goede tandenborstel, vervang om de 3 maanden de tandenborstel, poetsen met een electriche tandenborstel, voorkom gaatje door minimaal 2 x daags u tanden te poetsen, gebruik flos of tandenstokers na het eten, een monddouche is geen vervanging van een tandenborstel maar eerder een aanvulling, indien mogelijk onderhoud uw gebit, ga 2 x per jaar naar de tandarts en de mondhygenist

Tandenpoetsen

Goede mondhygiëne is belangrijk

Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis.

Poets tandplak weg

Om uw mond gezond te houden, moet u tandplak verwijderen. Dit wit-gele laagje is moeilijk zichtbaar en ontstaat op én tussen uw tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Suikers worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd (bijvoorbeeld frisdrank), maar er zitten ook van nature suikers in producten (bijvoorbeeld fruit). De bacteriën in de mond zetten suikers en zetmeel om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes in uw gebit. Tandplak veroorzaakt bovendien ontstoken tandvlees. Als u de plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt. Niet verwijderde plak wordt hard en verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken. De ontsteking kan zich uitbreiden en het daaronder gelegen kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat je tanden en kiezen los gaan staan.

Tandplakverklikker

Tandplak is vaak lichtgeel van kleur en daarom niet goed zichtbaar. Tandplakverklikker is een rode kleurstof in tabletvorm die tandplak zichtbaar maakt. Kauw na het tandenpoetsen op de tablet en verspreid de kleurstof met de tong over de tanden en kiezen. Daarna spoelt u de overtollige kleurstof weg met een klein slokje water. De rode plekken op de tanden geven aan waar nog tandplak zit. Na enige tijd verdwijnt de kleurstof vanzelf.

Tandplakverklikker koop je bij de drogist

Tandenborstel

Kies een zachte borstel met een kleine borstelkop. Vervang de tandenborstel elke drie maanden of eerder als de haarbosjes uit elkaar gaan staan.

Met een elektrische tandenborstel kun tu tandplak op een makkelijke manier verwijderen. De elektrische tandenborstel maakt de juiste poetsbeweging voor u. Zo kunt u zich beter concentreren op de plaatsing van de borstelkop in uw mond.

Elektrische tandenborstel

Gebruik fluoridetandpasta

Breng fluoridetandpasta aan op een droge borstel. Zo ontstaat er minder schuim en houdt u meer zicht op het poetsen.

Tanden poetsen, er zijn verschillende soorten tandenborstels: de authentieke tandenborstel of de electrische tandenborstel

Hoe moet ik mijn tanden poetsen?

Er bestaan verschillende poetsmethoden. Vaak wordt geadviseerd om korte horizontale bewegingen te maken. Besteed vooral aandacht aan de overgang van het tandvlees naar de tand of kies. Zet de borstel op deze plek onder een hoek van 45 graden op het tandvlees. De tandplak verdwijnt door de haartjes zachtjes heen en weer te bewegen over de plaatsen waar tandplak zit. Als u de borstel aan het eind van het handvat tussen uw duim en de toppen van uw vingers vasthoudt, oefent u voldoende druk uit.

Vergeet vooral niet om een tandenstoker of flosdraad te gebruiken voor het verwijderen van tandplak tussen de tanden en kiezen!

Uw tandarts kan hier meer over vertellen.


Gebitreinigen: Tanden poetsen met een (electrische) tandenborstel, plaats de tandenborstel in een hoek van 45°

Plaats de tandenborstel in een hoek van 45°

Gebitreiniger: Tanden poetsen met een (electrische) tandenborstel, beweeg de tandenborstel in een circulaire beweging

Beweeg de tandenborstel in een circulaire beweging

Gebitreiniging: Tanden poetsen met een (electrische) tandenborstel, beweeg de tandenborstel van voor naar achteren

Beweeg de tandenborstel van voor naar achteren

Gebitreinigen: Tanden poetsen met een (electrische) tandenborstel, beweeg de tandenborstel verticaal

Beweeg de tandenborstel verticaal

Gebitreiniger: Tanden poetsen met een (electrische) tandenborstel, beweeg de tandenborstel verticaal

Beweeg de tandenborstel verticaal

Gebitreiniging: Tanden poetsen met een (electrische) tandenborstel, beweeg de tandenborstel van voor naar achteren

Beweeg de tandenborstel van voor naar achteren

Poetsinstructie

Houd een vaste poetsvolgorde aan. Poets de tanden in de onderkaak bijvoorbeeld eerst aan de binnenkant, dan de buitenkant en tenslotte de bovenkant. De bovenkaak poetst u in dezelfde volgorde. Poets tweemaal per dag twee minuten. Poets bij voorkeur na het ontbijt en voor het slapengaan.

Zet de tandenborstel schuin op het tandvlees

Binnenkant van de onderkaak

Buitenkant van de onderkaak

Bovenkant van de onderkaak

Binnenkant van de bovenkaak

Buitenkant van de bovenkaak

Bovenkant van de bovenkaak

Poetstips

Trek bij het poetsen van de ondertanden de onderlip weg met duim en wijsvinger

Plaats de borstel bij het poetsen van de kiezen aan de binnenkant van de onderkaak zonodig onder de tong. Zo bereikt u het beste de overgang van de kies naar het tandvlees.

Begin met de achterste kiezen. Dan kunt u die niet meer vergeten. Ga dan verder met de rest van de tandboog aan de binnen- en buitenkant.

Het maakt niet uit of u eerst de onderkaak poetst of de bovenkaak, maar houd steeds dezelfde volgorde aan.

Of u nu een gewone tandenborstel of een elektrische borstel gebruikt, reinig ook de ruimte tussen uw tanden en kiezen met flossdraad, tandenstokers of ragers. Kies de hulpmiddelen in overleg met uw tandarts of mondhygiënist.

Let op: overdreven of verkeerd gebruik van hulpmiddelen bij de mondhygiëne kan schade veroorzaken aan de tanden en het tandvlees.


Met brackets (blokjesbeugel) ofwel slotjesbeugel je tanden poetsen en flossen

Brackets (blokjesbeugel)

Voor beugel dragers is de mondverzorging extra belangrijk. Tanden met een vaste beugel (slotjesbeugel) in de mond moet op een iets andere manier gepoetst worden, gebruik ook flosdraad en kleine ragertjes om tussen de tanden en de beugel goed schoon te maken. Beugel dragers kunnen een gewone tandenborstel of een elektrische tandenborstel gebruiken..., dan wel met zachte borstelharen! Gebruik bij het poetsen een tandpasta met fluoride. Wacht wel na het eten/drinken van zure producten ten minste 1 uur met tandenpoetsen.

Uw orthodontist kan hier meer over vertellen.

Beugel dragers: tanden poetsen met een (electrische) tandenborstel, kiezen: boven de beugel, circulaire beweging

Kiezen: boven de beugel, circulaire beweging

Beugel dragers: tanden poetsen met een (electrische) tandenborstel, kiezen: onder de beugel, circulaire beweging

Kiezen: onder de beugel, circulaire beweging

Beugel dragers: tanden poetsen met een (electrische) tandenborstel, voortanden: onder de beugel, van links naar rechts bewegen

Voortanden: onder de beugel, van links naar rechts bewegen

Beugel dragers: tanden poetsen met een (electrische) tandenborstel, voortanden: onder de beugel, van links naar rechts bewegen

Voortanden: onder de beugel, van links naar rechts bewegen

Beugel dragers: tanden poetsen met een (electrische) tandenborstel, kauwvlak: van voor naar achteren bewegen

Kauwvlak: van voor naar achteren bewegen

Beugel dragers: tanden poetsen met een (electrische) tandenborstel, binnenkant: verticaal bewegen

Binnenkant: verticaal bewegen


Tong reiniger met een tongschraper of je tong schoonmaken met een tandenborstel

Tong schoonmaken

Voorkom een slechte adem (halitose): Bij een goede mondhygiëne hoort ook het schoonmaken van je tong, de meeste bacteriën in je mond zitten dan ook op je tong. Bij het poetsen van de tong draait het volledig voor het verwijderen van bacteriën welke huisvest zowel voor- als achterin de tong. Als voor het eerst je tong word geborsteld (geschraapt) ontstaan automatisch 'kots' reflexen, naarmate de tong dagelijks wordt schoongemaakt zal dit in zekere zin verdwijnen. Er zijn verschillende instrumenten voor het verwijderen van bacteriën van de tong. Klaar met tanden poetsen? Doe dan een beetje tandpasta op je tandenborstel en begin achterin je tong en beweeg naar voren.

Uw mondhygiëniste kan hier meer over vertellen.

Tong schoonmaken: Halitose (bacterien op de tong zorgt voor een slechte adem en een ongezonde mondflora). Na het tandenpoetsen, reinig dan ook direct de tong!

Halitose... slecht adem!

Tong schoonmaken: Dagelijks reinigen van de tong voorkomt halitose (slechte adem)

Maak de tong schoon.

Voorkom een slechte adem en reinig de tong dagelijks.

Spoel de mond (met of zonder mondwater)


Gebitsbeschermer, ook wel een sportbitje genoemd moet extra aandacht aan worden gegeven met betrekking tot het schoonmaken en reinigen hiervan.

Gebitsbeschermer (mouthguard)

Sportbitjes, splint, knarsbitje, apneu apparaat, correctie bitje: In elk bitje blijven ontzettend veel bacteriën zitten, ofwel een gebitsbeschermer is een broedplaats voor bacteriën... deze moeten dagelijks (uiteraard na gebruik!), goed en grondig worden schoongemaakt. Het afspoelen van een bitje onder kraan is niet voldoende, gebruik hiervoor het aanbevolen reinigingsmiddel en borsteltje. Uw tanden verzorgt u ook goed..., des te belangrijker is het om een bitje goed te onderhouden..., tenslotte draagt u dit bitje in uw mond en over uw net gepoetste schone tanden!

Uw tandtechnieker kan hier meer over vertellen.


Voor de liefhebbers een kleine geschiedenisles over het ontstaan van de tandenborstel:

3500 voor Christus de eerste tools equivalent aan een tandenborstel. 1600 voor Christus kauwsticks ontwikkeld door de Chinezen. 700 voor Christus de eerste borstel gemaakt van varkenshaar, dierlijk bot of bamboe. 1690 Anthony Wood bedacht de term tandenborstel. 1780 eerste in massa geproduceerde tandenborstel in Engeland door William Addis. 1885 eerste massaproductie in de VS van de tandenborstel. 1880 Dr. Scott vindt een elektrische tandenborstel uit die niet elektrisch is. 1954 Dr. Woong vindt de moderne elektrische tandenborstel uit in Zwitserland. 1959 Dr. Woongs borstel wordt in de VS verkocht onder de naam Broxodent. 1969 General Electric produceert de eerste draadloze elektrische tandenborstel. 1992 ultrasone borstels gepatenteerde verbinding met standaard vermogens- en sonische opties. 2015 debat over handmatig vs elektrisch gaat door.


Een stok met een gerafeld uiteinde,

Een stok met een gerafeld uiteinde, dateren uit 3500-3000 v.Chr. in het tijdperk van Babyloniërs en de Egyptenaren en geven aanwijzingen voor het tandenpoetsen.

Rond 1600 voor Christus ontwikkelden de Chinezen "kauwstokjes" die waren gemaakt van aromatische boomtakken en waren ontworpen om de adem op te frissen

Rond 1600 voor Christus ontwikkelden de Chinezen "kauwstokjes" die waren gemaakt van aromatische boomtakken en waren ontworpen om de adem op te frissen

De eerste bekende borstel die lijkt op de tandenborstel die we tegenwoordig kennen, dateert uit ongeveer 700 na Christus in de Tang-dynastie. Het zijn dan ook de Chinezen die de tandenborstel hebben uitgevonden.

De eerste bekende borstel die lijkt op de tandenborstel die we tegenwoordig kennen, dateert uit ongeveer 700 na Christus in de Tang-dynastie. Het zijn dan ook de Chinezen die de tandenborstel hebben uitgevonden. Met varkensharen als borstelharen, werd het handvat gemaakt van een dierlijk bot of bamboe.

1780 William Addis van England vind de eerste massa productie tandenborstels uit.

1780 William Addis van England vind de eerste massa productie tandenborstels uit.

1938 De nylon tandenborstel, de eerste met synthetische haren.

1938 De nylon tandenborstel, de eerste met synthetische haren.

1880 Dr. Scott vindt een elektrische tandenborstel uit welke niet elektrisch is!

1880 Dr. Scott vindt een elektrische tandenborstel uit welke niet elektrisch is!


1954 Dr. Woong (uit Zwitserland) vindt uit de moderne elektrische tandenborstel.

1954 Dr. Woong (uit Zwitserland) vindt uit de moderne elektrische tandenborstel.

1987 Het bedrijf Interplax ontwerpt en verkoop de eerste roterende elektrische tandenborstel.

1987 Het bedrijf Interplax ontwerpt en verkoop de eerste roterende elektrische tandenborstel.

New York, United States, 1901–1919. De eerste vinger-tandenborstel: gemaakt uit rubber

New York, United States, 1901–1919. De eerste vinger-tandenborstel: gemaakt uit rubber


Zet- en drukfouten voorbehouden

Berichtgeving op deze pagina is slechts informatief door Gebitreinigen.nl  gepost. Wij voeren geen behandelingen uit, raadpleeg bij medische problemen en of vragen altijd een specialist.

Bronnen: Zilverenkruis, Ivorenkruis, FBTO, Interpolis, VGZ, Ohra, Achmea, ASR, CZ, DSW, Menzis.